sâmbătă, 7 mai 2011

Ion de L.Rebreanu->Caracterizarea personajului principal

   L.Rebreanu prozator interbelic, este unul dintre scriitorii care impune in constiinta literara specificul artei sale. Dintre romanele sale: "Ion", "Padurea spanzuratilor", "Adam si Eva", "Ciuleandra"; primul se evidentiaza prin prezentarea unei intregi umanintati rurale.
   Publicat in 1920, romanul prezinta spatiul ardelean de la inceputul secolului al XX-lea in mod realist si are ca punct de plecare cateva dintre nuvelele cu care debuteaza scriitorul.
   Ion este un personaj eponim., realizat prin tehnica basoreliefului. El domina intreaga lume, ce graviteaza in jurul sau. Aceasta lume contribuie la evidentierea trasaturilor sale, a caracterizarii complexe cu insusiri contradictorii.
   Monografia satului ardelean se realizeaza treptat prin prezentarea obiceiurilor, traditiilor, problemelor taranilor, problema nationala. Nu intamplator romanul incepe cu descrierea jocului popular, scena antologica prin care autorul realizeaza mai multe obiective: introduce treptat personajele, descrie obiceiurile si sugereaza viitoarele conflicte.
   Ion este caracterizat in mod direct de catre narator beneficiind de un portret marcat de calitati: "Iute si harnic ca ma-sa", "munca ii era draga oricat ar fi fost de aspra".  Elementul fundamental al conflictului, pamantul ii subordoneaza toate trasaturile "pamantul ii era drag ca ochii din cap", iar lipsa acestuia apare ca o nedreptate ceea ce justifica dorinta patimoasa de-al avea: "toata istetimea lui nu plateste o ceapa degerata daca n-are si el pamant mult...".
   Celelalte personaje ii evidentiaza caracterul cu lumini si umbre in functie de conflictele in care sunt implicati. Astfel invatatorul Herdelea il aprecia ca "unul dintre cei mai iubiti elevi, iar doamna Herdelea il considera un baiat cumsecade, muncitor, harnic, saritor si istet". Optica lor se va schimba cand Ion va trece in conflictul dintre invatator si preot, Ion fiind de partea celui din urma.
   Autocaracterizarea evidentieaza framantarile sufletesti prin intermediul monologului interior "Ma molesesc ca o baba". Definitoru pentru personajul principal este conflictul interior intre glasul pamantului si glasul iubirii.(desi o iubeste pe Florica, fata frumoasa dar saraca, dorinta de posesie a pamantului il determina sa o aleaga pe Ana). Ana cea "uratica" dar bogata.
   Cele mai multe trasaturi reies din caracterizarea indirecta din faptele si atitudinea personajelor, din relatiile sale cu celelalte personaje. Astfel, Ion este impulsiv, chiar violent uneori, ceea ce atrage teama celorlalti flacai ai satului.
   viclenia sa este evidentiata in relatia cu Ana pe care o seduce. Inteligenta dura, egoismul, cruzimea ii subordoneaza toate actiunile. In relatia cu Vasile Baciu este naiv, crezand ca nunta ii va aduce si pamanturile. De fapt destinul acestuia nu este marcat de conflictele exterioare, cat mai ales de cele interioare, generate de relatia sa cu pamanturile: "Il cuprinsese o pofta salbatica sa imbratiseze bruma...".
   Personajul traieste o deplina voluptate a simturilor, a puterii si a trupului atunci cand vorbeste despre pamant. Din aceasta perspectiva, deznodamantul este previzibil. Ion va murii, ucis cu ajutorul unei unelte a pamantului, sapa.
   Ion este un personaj memorabil, ipostaza a omului simplu dar supus destinului tragc de a fi strivit de forte mai presus de vointa lui: pamantul, stihie.

29 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lipsesc cateva semne de punctuatie, be careful :P
    "Elementul fundamental al conflictului, pamantul ii subordoneaza toate trasaturile"
    Aici trebuia o virgula dupa "pamantul" pentru ca se afla intr-o apozitie.
    Este unu dintre cele mai bune de pe net si chiar interesant.
    Multumesc !
    PS:Aveti grija la punctuatie(mai ales daca aveti profesoara cum am eu la clasa :)) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Personajul traieste o deplina voluptate a simturilor, a puterii si a trupulu"
      Voluptate a simturilor nu este pleonasm???

      Ștergere
    2. Nu, voluptate a simţurilor nu este pleonasm. Iar despre semne de punctuaţie, da, intr-adevăr, lipsesc câteva virgule, dar dacă tot corectezi, măcar foloseşte tu semnele corect. Dacă nu ştii unde trebuie pus apostrof, scrie cuvântul complet. "Este unu dintre cele..." Ori scrii "unul", ori " UNU' ".

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna caracterizarea, multe citate, coerenta, informatii complete, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e buna caracterizarea.. e prea lunga. Greu de copiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ori iei ceva bun, dar lung, ori iei ceva scurt si iei 5 pe chestia aia. Lucrare foarte buna, sper sa iau 10, mercii :*

      Ștergere
  6. Cu multa placere, o sa mai revin si cu altele facute de mine, cat despre semne de punctuatie si greseli gramaticale imi cer mii de scuze..acordati si voi mai multa atentie pentru ca marea majoritate au fost scrise de mine noaptea, tarziu, cand deja atentia mi-era distrata de patul de alaturi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marea majoritate? Really?

      Ștergere
    2. Ce ti se pare gresit in expresia marea majoritate ?

      Ștergere
    3. Expresia "marea majoritate" este un pleonasm, deoarece cuvantul "majoritatea" exprima acea mare parte dintr-un intreg.

      Ștergere
    4. Defapt, nu este un pleonasm, ci un mod de a evidentia un anume aspect. Majoritate poate sa insemne si 50,00001%, iar 49,99999% sa insemne minoritate. Expresia este interpretabila, dar atunci cand spui "marea majoritate" exprimi cu o mai mare precizie cantitatea acelei majoritati. Considera-l hiperbola, daca asta te face sa te simti mai bine.

      Ștergere
  7. M-a ajutat mult această caracterizare. Mulţumesc frumos !

    RăspundețiȘtergere
  8. Slaba , lipsesc modalitatile de caracterizare , portretul fizic , iar protagonistul nu e incadrat intr-o tipologie.

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar este bun deoarece am luat nota 9

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte buna caracterizare :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Excelent!
    10 am luat pe el :)) :*
    Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna!:) La ultimul citat in loc de bruma este huma...si atentie la semnele de punctuatie...este una dintre cele mai bune caracterizari...felicitari!

    RăspundețiȘtergere