vineri, 6 mai 2011

Morometii-Marin Preda.Caracterizare personaj principal-Ilie Moromete

   Debutul extraordinar al lui Marin Preda nu l-a impus, pe cat era de asteptat, ca prozator, poate si din prejudecata ca un volum de nuvele nu poate consacra un mare scriitor. Abia aparitia "Morometilor" (vol. I 1955) a atras atentia asupra dimensiunii talentului sau si a noutatilor pe care o reprezenta formula sa epica. Romanul a fost intampinat favorabil si nici mai tarziu interesul criticii nu a scazut. S-a pronuntat destul de repede cuvantul "capodopera" si de aici inainte toate scrierile prozatorului au avut de infruntat comparatia cu acest model.
   Personajul principal al operei este Ilie Moromete,fiind personaj eponim,dinamic si in acelasi timp regresiv,deoarece involueaza.
   Este caracterizat de catre narator,ca fiind:"Om intre doua varste,pe care mari bucurii sau mari nenorociri il pot schimba".
   Are o personalitate puternica si bine conturata,iar dupa cum se observa,exista o mare deosebire intre Moromete de la inceputul romanului si Moromete de la finalul romanului.
La inceput este vorbaret,lucru pe care Catrina i-l reproseaza tot timpul,este dornic de comunicare,asa se explica vizita lui duminicala in Poiana lui Iocan. Pe cand la final,va fi tacut,inchis in sine.
   Este tipul taranului roman din Campia Dunarii din perioada interbelica.
   Casatorit a doua oara,are o familie numeroasa pe care incearca sa o tina unita.
   Tine la valorile satului,fiind refractar la tot ce inseamna civilizatie,modernitate citadina.
   Incearca sa nu vanda din pamant,pentru ca acesta ii asigura traiul si un statut in societate,iar mai tarziu revine drept zestre copiilor.
   Este tipul taranului filozof si demonstreaza acest lucru in Poiana lui Iocan,unde citeste ziarul,dar este in stare sa si comenteze anumite evenimente,are pareri,este un om calculat.
   O personalitate bine conturata,chiar daca nu are o cultura si o educatie deosebita.
   Poseda arta disimularii,pentru ca desi este pus in situatia de a plati impozitul,incearca sa amane.
   Un tata autoritar,din incercarea de a-si tine unita familia.Este o autoritate pe care copiii i-o vor reprosa si sub influenta Mariei Moromete i-o vor submina.
   Intra in conflicte puternice cu cei trei baieti,pe de alta parte si cu Niculae,pe care nu vroia sa-l lase la scoala.Intra intr-o relatie de conflict cu sora sa,cea care alimenteaza conflictul cu cei trei baieti.
Este o fire reflexiva,deoarece este in stare sa mediteze atat asupra unor probleme personale,cat si asupra unor probleme generale.
   Schimbarile profunde produse asupra lui Moromete aveau sa se extinda in curand asupra intregului sat , „trei ani mai tarziu izbucnea cel de-al doilea razboi mondial . Timpul nu mai avea rabdare”.
   Personajul principal al romanului „Morometii” de Marin Preda , Ilie Moromete este un contemplativ inteligent , temperat , un taran filozof, iubind linistea si mai ales iubind libertatea , independenta de gandire si exprimare a opiniilor.

31 de comentarii:

  1. Hehe .. m-a ajutat foarte mult la teza , multumesc frumos :x

    RăspundețiȘtergere
  2. este bunicel dar cam putin atunci cand faci romana cu o profesoara exigenta

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost postat pe data de: vineri, 6 mai 2011, acum 3 ani eram clasa a 10 a; capacitatea mentala era alta pe atunci, acum cand il citesc vad ca mai puteam sa adaug ici-colo cate ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Boarte buna caracterizare chiar ma ajutat

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte buna carecterizare.O sa imi fie d folos maine la scoala :)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu inteleg de ce ne pune sa facem caracterizari si asa nu ne trebuie astea in viata de zi cu zi... concluzie : romana e cea mai retardata materie din toate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nici romana nu te ajuta in viata .......nu vad ce te-ar putea ajuta. Sportul, Muzica poate materiile la care ai zece fara sa iti pui macar putin creierul la gandit. Pune mana pe o carte!
      Fii diferit.Citeste o carte!!!

      Ștergere
    2. Romana te ajuta...Dar nu in modul in care este predata in momentul actual.Cel putin asta e parerea mea.

      Ștergere
    3. Daca nu ar fi romana ...ar fi mai multi analfabeti in romania ...;)...Romana te ajuta ...mai ales Literatura ....

      Ștergere
    4. Pai punandu.te pe tine sa caracterize.zi sau sa citesti o carte exerse.zi si chiar o sa te ajute in viata de zi cu zi .Daca faci chestiile astea creierul o sa se dezvolte si nu ai sa fi analfabet sa nu sti sa vorbestii corect.

      Ștergere
  7. sper sa-mi fie de folos maine la teza

    RăspundețiȘtergere
  8. e foarte bun, copiati cu incredere :)

    RăspundețiȘtergere
  9. creca ma bate a de romana la ce cuvine is aici

    RăspundețiȘtergere
  10. o sa ma ajute maine la romana

    RăspundețiȘtergere
  11. Ms de caracterizare sper sa nu isi de seama profa ca ii de pe net.....

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi se pare ca toti va bazati pe referatele luate de pe internet. Exista carti anume pentru comentarii literare, caracterizari, viziunea despre lume a autorilor si tot ce mai aveti nevoie pentru bacalaureat. Eu am cautat pe net o sinteza a caracterizarii lui Ilie Moromete si nu e nici pe departe ceea ce ar trebui sa fie. E scris prea banal, fara exemple din text, fara argumente. Daca scri la bac un eseu precum acesta risti sa nu primesti nici macar jumatate din puctaj!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun. Multumesc foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  14. M-a ajutat foarte mult aceasta caracterizare!
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Prea scurta caracterizarea si nu respecta schema care e obligatorie ptr examenul de bacalaureat!Sincer s-ar fi putut mult mai bine! Mai ai de muncit!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi-a placut finalul... In rest e cam intortochiat dar e bun daca esti la mate-info si vrei un 8-9.

    RăspundețiȘtergere